Sunday, November 22, 2009

Syarahan tentang "Cara-cara Menjadi Murid Cemerlang"

Karangan UPSR

Tulis syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid Cemerlang”

Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis, guru besar, para guru serta rakan sekalian. Izinkan saya menyampaikan satu syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid cemerlang”.

Hadirin,

Kecemerlangan pasti mampu meningkatkan imej seseorang murid tersebut. Oleh itu, setiap murid harus tahu cara-cara tertentu untuk mencapai kecemerlangan pendidikan ini.

Langkah awal ialah setiap murid perlu sedar akan kelemahan diri mereka. Kefahaman akan kelemahan diri ini membolehkan murid menyedari subjek yang perlu diberi penekanan lebih mendalam. Oleh itu, murid akan belajar secara sistematik bagi menangani kelemahan tersebut.

Selain itu, murid harus memiliki jadual belajar yang efektif. Kewujudan jadual sebegini menjadikan murid tahu masa yang sesuai untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bukan sahaja berkaitan dengan pelajaran tetapi aktiviti lain yang turut penting seperti berbual-bual dengan rakan dan bersukan. Kepatuhan mematuhi jadual ini menjadikan murid akan mengalami satu kehidupan belajar yang seimbang.

Hadirin yang budiman,

Setiap murid juga semestinya memiliki satu teknik ulang kaji yang berkesan. Semua subjek harus diteliti dan latihan yang cukup dilaksanakan untuk memastikan murid memahami subjek itu secara mendalam. Latihan yang sistematik menjadikan murid lebih yakin untuk menghadapi peperiksaan kelak.

Malah, aspek kesihatan diri secara peribadi harus ditekankan. Amalan pemakanan seimbang bersama-sama ketenangan emosi penting dalam kejayaan seseorang murid itu. Keadaan ini boleh menjadikan murid lebih yakin dan tenang menghadapi sebarang cabaran peperiksaan yang muncul.

Sesungguhnya, kecemerlangan tidak mungkin diperoleh dengan mudah sahaja. Semua murid harus berusaha dan mematuhi amalan-amalan positif tertentu. Tanpa usaha sudah pasti kejayaan tidak akan muncul begitu sahaja.

Sekian sahaja syarahan saya pada kali ini. Terima kasih.

17 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. thanks for your post , my homework was done fastly ( broken English )

  ReplyDelete
 5. thanks for your post , my homework was done fastly ( broken English )

  ReplyDelete
 6. mengapakah syarahan ini begitu lama

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. Panjang sangat 6 perenggan pun dh cukup🤨😐

  ReplyDelete
 9. HI. NAMA SAYA JAYASHREYA A/P SIVAKUMAR.UMUR SAYA IALAH 11 TAHUN. SAYA SUKA SYRAHAN KAMU.BERAPAKAK UMUR KAMU? SILA REAPLY YE. BYE.

  ReplyDelete